Stockholms Bostadskö fortsätter att skena

Den genomsnittliga kötiden för en hyresrätt via Stockholms Bostadskö är idag 10,5 år.

Så behöver det inte vara och det finns en lösning.
En förklaring till den långa bostadskön kunde tänkas vara att fler och fler byter sina lägenheter men trenden visar inte så. Reglerna har blivit hårdare för otillåten andrahandsuthyrning och lägenhetsbyten vilket innebär att fler lägenheter kommer till marknadens förfogande.

Men, var tar då alla lediga lägenheter vägen?
Jo, eftersom alla fastighetsägare har rätt att själv förmedla hälften av sina lediga lägenheter behöver dem inte förmedla alla sina lägenheter via Stockholms bostadskö.

Istället är det många som har egna bostadsköer och system för intresseanmälningar av lediga lägenheter med förstahandskontrakt. Det innebär att om du inte är anmäld i alla dessa bostadsköer kan du gå miste om upp till hälften av alla bostäder som blir lediga med förstahandskontrakt i Stockholm.

Fler och fler får numera sina lägenheter på andra sätt än via bostadsförmedlingen. Andelen människor som får sina lägenheter på annat sätt än via Stockholms bostadsförmedlingen ökar och det är i större utsträckning vanligare att man får sin lägenhet genom andra kanaler.

Man är har antingen kontakter eller så är man registrerad i någon av alla dem andra bostadsköer som förmedlar lägenheter i Stockholm utanför bostadsförmedlingen i Stockholm.

Bra tips när du registrerat dig i alla bostadsköer!

När du registrerat dig i varje unik bostadskö har du skaffat dig ett ordentligt försprång i jakten på en egen lägenhet med förstahandskontrakt i Stockholms län.

Det är också bra att känna till att det finns olika regler för köinnehav hos det olika fastighetsägarna. Hos vissa avslutas din köplats med automatik om du inte varit aktiv i bostadskön inom en viss tid, hos andra måste du förnya din registrering var 6:e månad. Hos vissa  får du ett mail när det är dax att förnya och hos andra inte.

Dem flesta värdar brukar via mail sända ut när en lägenhet blir ledig men andra låter endast dem som är aktiva få chansen på nya lediga lägenheter. Dock förutsätter detta att du är registrerad som sökande.

Du måste vara registrerad i respektive bostadskö för att få erbjudande!

För att få erbjudande från respektive bostadskö förutsätter det att du är registrerad i respektive bostadskö. Vad som gäller för varje enskild bostadskö kan du alltid läsa om hos respektive fastighetsägare i samband med att du registrerar dig.

Det bästa och oftast mest effektiva är att regelbundet vara aktiv i dem bostadsköer man är registrerad i och besöka dem ofta och se vad som händer i respektive kö och vara aktiv med att söka lediga nya lägenheter

Om man inte har tid med detta är ett bra tips att anteckna vilka bostadsköer man är registrerad i och vilket datum man behöver förnya sin köplats för att på så sätt inte mista någon köplats eller tid i en bostadskö.